Weggooien? Mooi niet, breng gewoon een bezoekje aan het Repair Cafe!

Eenmaal in de maand op woensdagochtend staan de dame en heren van het Repair Café klaar in de Berchplaets. Op dat moment kunt u met uw kapotte spulletjes naar de Berchplaets komen. Zij gaan de uitdaging aan om de spullen te repareren.  En dat kan van alles zijn, klein huishoudelijke apparatuur als een stofzuiger, een föhn, een broodrooster, een mobiel of kleding, alles wordt aangepakt. Repareren in plaats van weggooien!

Een tweede kans voor elke apparaat

Elk apparaat is een puzzel, hoe gaat het open, welke onderdelen heeft het nodig, waar zit het euvel? Dat maakt het voor de mensen van het Repaircafé-Berghem juist leuk! Kan men het niet zelf oplossen, dan is er vaak een uitlegfilmpje op YouTube waar in ieder geval weer een idee uit opgepikt wordt. Of op de website van Repaircafé Nederland, waar collega’s van andere café’s hun ervaringen delen over een zelfde probleem. Als dat allemaal niet te vinden is dan probeert men het zelf met logisch nadenken en een brok ervaring. Niet alleen apparaten kunnen gebracht worden, want ook kleding dat hersteld, ingekort of op een ander manier vermaakt moet worden, krijgt hier een tweede kans.

   

Repaircafé is een begrip over de hele wereld

Het eerste Repair Café was in 2009 in Amsterdam, het bleek een succes, men startte een Nederlandse stichting waar inmiddels Repair Cafe’s van over de hele wereld bij aangesloten zijn. Repaircafé Berghem is in 2016 gestart, vertelt Jan van Erp de voorzitter van het drie koppige Bergse bestuur. Er zijn goede contacten met Repair Café’s uit de buurt, maar ook met het milieuplein waar weggegooide apparaten worden bewaard om aan specifieke onderdelen te komen. De meeste nieuwere apparaten worden tegenwoordig gelukkig voorzien van standaard-onderdelen, waardoor er gemakkelijker aan te komen is.

Een belangrijke meerwaarde

Men doet dit vrijwillig, maar een donatie wanneer u met uw gemaakte apparaat naar huis kunt, wordt zeer op prijs gesteld. Daarvan wordt nieuw gereedschap gekocht zoals de laatste aanschaf een speciaal setje ieniemienie gereedschap om mobieltjes te repareren.

Behalve dat dit initiatief een gezellige ochtend met fijne hersenkrakers voor de ‘Repairders’ is, is dit dé manier om apparaten een langer leven te bieden en dat is niet alleen voor uzelf een grote meerwaarde zoals u begrijpt!

Voor de actuele data van deze bijeenkomsten kunt u kijken op de website van Repair Café Berghem en u bent van harte welkom met uw kapotte spullen!