Toneelvereniging Amicitia, repeteren, spelen en plezier!

Hoe lang geleden het precies is dat Marij Schraven samen met Henk van Schaijk (oud-voorzitter en erelid) dorpsgenoten thuis bezocht om hen te enthousiasmeren voor het toneelspel weet ze niet meer, het zal zo’n 30 jaar geleden zijn. En vanaf die tijd is toneelvereniging Amicitia actief. Momenteel zo’n 20 enthousiaste mensen die acteren, zorgen voor grime, decor, kleding, sponsoren en pr. Met als resultaat elk jaar een toneelvoorstelling! Alles is in eigen beheer; dat begint bij het kiezen van het te spelen toneelstuk tot de borrel na de laatste voorstelling.

Repertoire

Het repertoire van deze amateurtoneelgroep is gevarieerd, Shakespeare, blijspel of klucht, al hebben de meer vrolijke toneelstukken wel de voorkeur, want het publiek wil graag lachen. De enige professional in het gezelschap is de regisseur. In al die jaren heeft de vereniging met verschillende regisseurs gewerkt, elke regisseur heeft een eigen benadering en visie, waardoor er vanzelf variatie ontstaat in genre en spelbeleving. Maar wat moet er allemaal gebeuren om in april een toneelspel op de planken te brengen?

Het proces, een toneelstuk staat er niet zomaar…

Dat begint in de zomer met de keuze van het toneelspel, dit wordt door de leescommissie gedaan. Deze commissie vraagt bij de toneelcentrale een aantal toneelstukken op en gaat alle stukken lezen. Vervolgens wordt bekeken welk stuk het best past bij de groep qua samenstelling en qua verhaal. Dit gaat ook in samenspraak met de regisseur.

Wanneer het stuk gekozen is beginnen in september de repetities die doorgaan tot de voorstellingen in het voorjaar. In de tussentijd wordt er gewerkt aan het decor, er worden rekwisieten verzameld of soms gesponsord. Ook de kleding is een belangrijk onderdeel voor een geslaagde voorstelling. Dat komt      van de leden zelf, de kringloop of er worden speciale items gemaakt. Er is dan ook al heel wat verzameld in de loop der jaren; inmiddels zijn er in Berghem een paar zolders waar de hele kostuumgeschiedenis te bewonderen is.
Een beste klus dus voor dit gezelschap, maar behalve serieus repeteren, spelen en regelen is het samenzijn en de gezelligheid ook een erg belangrijke factor.

Nieuwsgierig geworden?

Het afgelopen jaar was er geen mogelijkheid voor repeteren en voorstelling, men kijkt dan ook erg uit naar september om weer fijn te beginnen aan de nieuwe voorstelling die hopelijk volgend voorjaar wel doorgang kan vinden.

De groep is zoals gezegd hecht, maar ook altijd blij met nieuwe spelers, vrijwilligers of belangstellenden. In het verleden heeft de vereniging workshops georganiseerd om mogelijke nieuwe leden kennis te laten maken met toneelspel. Wellicht zal dit over een tijdje weer plaatsvinden, heeft u eerder belangstelling? Loop eens binnen bij de repetities op dinsdagavond in de Berchplaets of neem contact op via amicitiaberghem@hotmail.com!

repetitie van Toneelvereniging Amicitia in de Berchplaets