Let’s dance met dansclub BeatYes

Dansen, acrobatiek, show- en gardedans je kunt het allemaal doen bij Dansclub BeatYes. Gewoon omdat je het leuk vindt of omdat juist het wedstrijdelement  je uitdaagt. Op verschillende avonden zijn er trainingen in De Berchplaets. Meisjes én jongens vanaf 4 jaar zijn welkom. Maar eigenlijk moet je de leden van Dansclub BeatYes gewoon in actie zien, daarom beginnen we met een filmpje!

 

Van carnaval naar Europese kampioenschappen

De geschiedenis van deze dansgroep gaat terug naar 1974. Toen richtte CV De Bietenbouwers hun dansgarde ‘de Bietjes’ op. Maar de dansers bleken ambitieuzer en verlegden hun grenzen in de danssport. De naam veranderde rond 2000 in Dansclub BeatYes  dat is eigentijdser en dekt de lading beter,  met een leuke knipoog naar hun oorsprong. In 2012 zijn ze zelfstandig geworden.

De dames zetten met carnaval nog steeds hun beste dansbeentjes voor tijdens de (jeugd)pronkzitting en Boerenbruiloft. De rest van het jaar zijn ze dus vooral druk met danssport. De competitie vindt plaats op verschillende toernooien, dat leidt naar Nederlands kampioenschappen en zelfs Europese kampioenschappen. Al is Europees misschien een groot woord, er wordt in een aantal Europese landen op hoog niveau gedanst en Dansclub BeatYes poogt zich daarmee te meten!

 

Verschillende klassen

In de garde en showdanssport zijn er drie klassen; een open klasse die voor iedereen toegankelijk is, de vrije klasse en de sportklasse die op Europees niveau sporten. Daarnaast zijn er verschillende disciplines waarin kan worden gedanst. In de gardedans ‘polka’ en ‘mars’. Bij de showdans is er ‘modern’ met verplichte elementen, ‘freestyle’ en ‘karakter’ waarin een thema verwerkt en herkend moet worden. Bij een thema moet je denken aan een film of musical. De kleding, muziek maar vooral de dans moet het thema tot uiting brengen. Dansclub BeatYes zal bijvoorbeeld komend seizoen het thema Oliver Twist(ed) bij de junioren uitvoeren. Route 66, 911 en The African Savanna: Dawn to Dark waren thema’s bij de oudere meiden. Er wordt gedanst in groepen, solo en duo’s. Wil je meer weten over de verschillende disciplines neem dan even een kijkje op de website van de Nederlandse Danssport Organisatie (NDO), daar staat het allemaal helder uitgelegd.

Lekker dansen met en zonder wedstrijden

De wedstrijden worden door verschillende verenigingen, aangesloten bij de NDO, georganiseerd en zijn door het hele land, al zijn de meeste verenigingen toch ten zuiden van de grote rivieren te vinden. Dansclub Beat Yes organiseert 16 januari 2022 haar wedstrijd in De Berchplaets, het seizoen start medio december 2021. Tot die tijd wordt er volop getraind  in De Berchplaets. En mocht je dansen leuk vinden, maar neem je liever niet deel aan de wedstrijden, vanaf komend seizoen is er ook de mogelijkheid lekker te dansen zonder wedstrijddeelname. De trainingen worden gegeven door leden die zelf vaak fanatiek gedanst hebben of nog dansen. Via NDO worden zij opgeleid om de trainingen te geven. Je kunt een keer komen kijken en meetrainen vanaf maandag 6 september  van 17.45 tot 19.00 in De Berchplaets. In oktober (4-11-18 en 25) wordt door Dansclub BeatYes via SEC Oss een try-out sports cursus georganiseerd in De Berchplaets. Dus ‘let’s dance’!