Stichting Geo Oss is een van de gebruikers van de Berchplaets. De enthousiaste voorzitter Peter Stokman vertelt dat deze vereniging met zo’n 200 leden een van de grootste zelfstandige (amateur) geologie verenigingen is in Nederland. Daarvan zijn er zo’n 50 jeugdleden en dat is zeker de grootste aantal in het land!
Geologie, mineralogie en paleontologie.
Maar wat is Geo Oss nu precies? De vereniging houdt zich bezig met geologie, waarin het ontstaan en de geschiedenis van de aarde centraal staan, met mineralogie waarbij het gaat over de kleuren en vormen van kristallen en gesteente en hoe deze zijn ontstaan. Maar ook met de evolutie van planten en dieren, de paleontologie.
Clubavonden en de mineralen- en fossielenbeurs.
Maandelijks worden er clubavonden georganiseerd waarbij vaak bekende sprekers hun ervaringen, hun vondsten en vooral hun onderzoek toelichten. Vanwege corona worden de avonden nu online georganiseerd, minder leuk omdat er niet gezellig nagepraat kan worden, maar het heeft ook voordelen want nu is er gelegenheid om deskundigen van buiten Nederland uit te nodigen. Zoals afgelopen donderdag de Nederlandse paleontoloog Dennis Voeten, verbonden aan de universiteit van Uppsala in Zweden. Hij nam de leden mee in zijn onderzoek naar de fossielen die met CT-scanners en deeltjesversnellers heel mooi zichtbaar worden, zelfs zonder dat ze uit de steen gehakt hoeven te worden!
Een andere activiteit is de jaarlijkse mineralen- en fossielenbeurs in de Berchplaets ‘Geosfeer’, waar elk jaar in november bezoekers vanuit het hele land naar toekomen. In 2019 waren dat er zelfs zo’n 1100!
Excursies.
Daarnaast worden er veel excursies georganiseerd naar steengroeves in binnen- en buitenland om op zoek te gaan naar mineralen of fossielen, of de stuwwal bij Mook die in de ijstijd ontstaan is, of naar de Tweede Maasvlakte waar zand uit de Noordzee is opgespoten. In de ijstijd was de bodem van de Noordzee een toendra die bevolkt werd door ijstijdzoogdieren en Neanderthalers. De sporen daarvan, denk aan botten of gereedschappen, zijn nog altijd te vinden! Zo kun je dus ook zelf op onderzoek uit gaan en wellicht met een mooie buit thuis te komen!
Meer info over deze veelzijdig en actieve vereniging is te vinden op de website van Stichting Geo Oss.
Impressie van de Geosfeer, de jaarlijkse mineralen- en fossielenbeurs in de Berchplaets